Боя се, че започва размиването на отговорността за наводненията по южното

...
Боя се, че започва размиването на отговорността за наводненията по южното
Коментари Харесай

Шепа хора правят милиони, а останалите 90% съхнат от жажда или се давят в наводнения

Боя се, че стартира размиването на отговорността за наводненията по южното Черноморие. Затова желая да припомня фундаментални неща, до които се стига не със профилиран, а с обикновен здрав разсъдък.

Ако изсичаш гората, създаваш условия за свлачища и наводнения (когато вали) и за суша (когато не вали). Дърветата държат сянка и предотвратяват стопляне и засухи. Коренните им системи държат почвата и не позволяват тя да се свлича.

Гората над Тетевен бе изсечена за десетина години. Целият град знаеше, че водата му идва от извори, които ще пресъхнат, когато гората бъде унищожена. Тя беше и Тетевен е – явно вечно – на изключително яростен воден режим. Защо нито през днешния ден, нито в миналото се чу за този проблем? " Не можем да се надигнем против мутрите "  – споделяха и споделят локалните. И седят на изсъхнало.

" Това да не ти е Виетнам "

Не незаконната сеч е, обаче, казусът с заличаването на горите. През март 2007 година гората над село Миндя бе, за пръв път въобще в миналото, ликвидирана с гола сеч. Това бе направено от горските, изцяло законно. Отидох с тяхното котило във Велико Търново да ги питам кой ще заплати вредите от наводнението, което неизбежно следва да пристигна по деретата откъм Стара планина. Те ми обясниха, че съгласно " нáуката "  нямало да има наводняване. " Това да не ти е Виетнам "  (??), ми съобщиха триумфално. Аз си врътнах показалеца край слепоочието и напуснах с тряскане на врата. Когато през юли наводнението пристигна – единственото, което в миналото се е случвало – повреди три моста и изцяло отнесе един, по който в предните десетилетия съм минавал хиляди пъти. Още не е възобновен.

Години наред Странджа се изсича – свирепо, безмилостно и най-вече законно. Целта е, с изключение на всичко друго, процентът на вековни гори да намалее дотолкоз, че планината да загуби своя предпазен статут; и всичко да може да бъде дефинитивно и необратимо бетонирано. Резултатите ги видяхме - примерно в Карловско наскоро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР